[...] Poza wymienionymi na wstępie ważnymi minerałami takimi jak : sód, potas, magnez, napoje izotoniczne zawierają niewielkie dawki cukrów prostych takich jak : glukoza, fruktoza, maltoza. Dawka wymienionych węglowodanów nie powinna przekraczać 6-8g/ml gdyż wraz ze wzrostem ich ilości wzrasta też stężenie roztworu i zmienia się jego charakter [...]
[...] Poza wymienionymi na wstępie ważnymi minerałami takimi jak : sód, potas, magnez, napoje izotoniczne zawierają niewielkie dawki cukrów prostych takich jak : glukoza, fruktoza, maltoza. Dawka wymienionych węglowodanów nie powinna przekraczać 6-8g/ml gdyż wraz ze wzrostem ich ilości wzrasta też stężenie roztworu i zmienia się jego charakter [...]
[...] powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. [...]
[...] dodamy białko, to jeszcze mniej. Teraz cenna uwaga na temat fruktozy. Wydaje się dobrym węglowodanem, dostępnym łatwo w jakże zdrowych owocach i sokach. Pech jest taki, że fruktoza nie rozpadnie się na glukozę sama, a jedynie przechodząc przez wątrobę. Wątroba to potężny magazyn (poza mięśniami) dla glikogenu. Jeśli nie jest pełen, to chętnie [...]
Insulina to hormon wydzielany przez komórki B wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W [...]
Witam! mam pytanko. wejdźcie na tę stronę: http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php i jak to jest, że fruktoza, która ma IG - 19, a jeśli jest podany konkretny owoc to wtedy jest większy?? przecież to jest ta sama fruktoza - czy źle to rozumiem? pozdrawiam!
[...] redukować, ww koncentruję w okolicach treningu po treningu pije 30g ww+40g wpc czy mogę czasem zastąpić potreningowe carbo batonikiem składającym się ze zbóż, zalanym fruktozą i glukozą? jakieś 25g, nazwa jakaś taka zdrowa "muesli" powiedzmy, wiem że*****owe cukry (fruktoza, nie dam głowy czy nie ma tam odrobiny sacharyny), ale... co wy na to?
[...] ww koncentruję w okolicach treningu po treningu pije 30g ww+40g wpc czy mogę czasem zastąpić potreningowe carbo batonikiem składającym się ze zbóż, zalanym fruktozą i glukozą? jakieś 25g, nazwa jakaś taka zdrowa "muesli" powiedzmy, wiem że*****owe cukry (fruktoza, nie dam głowy czy nie ma tam odrobiny sacharyny), ale... co wy na to?
Mam pytanie odnosnie miodu. Czytalem, ze w miodzie 80% stanowia: glukoza i fruktoza (nie wiem w jakich proporcjach). Czy warto zatem jesc miod po treningu jako srodek podnoszacy poziom cukru we krwi a co za tym idzie poziom insuliny? I czy fruktoza tez podnosi poziom cukru czy tylko glukoza? "Przemoc w rękach mądrego jest przemocą sprawiedliwą."
[...] Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do cukrowcow ktore nas [...]
1. Czy są jakieś limity dzienne w spożyciu laktozy (tak jak fruktoza do 50g dziennie max.)? Gdzieś czytałam, że można ok. 3 szklanek mleka, żeby się nie zalać. Ale tylko mleka, czy wliczać też inne produkty mleczne jak kefiry, jogurty, twarogi, tak, żeby była równowartość tych 3 szklanek??? 2. Jak powinien mniej więcej procentowo wyglądać rozkład [...]
[...] bardzo polecam obejrzec do poduchy. http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Specjalista endokrynologii z uniwersytetu kalifornijskiego wyjasnia (bardzo dokladnie) jak fruktoza rozp*****la nasza watrobe i nie tylko. A ze fruktoza stanowi 50% cukru czy syropu kukurydzianego (po rozbiciu sacharozy na glukoze i fruktoze w procesie trawienia) [...]
/SFD/Images/2016/1/26/ee09037a5edc45078e0417e4ebef55ff.jpg Fruktoza, czyli cukier występujący naturalnie w owocach, została uznana za czynnik powodujący gromadzenie tkani tłuszczowej oraz wywieranie niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Uznaje się, że nadmiar fruktozy może powodować problemy związane z zespołem metabolicznym, wywierać [...]
[...] ktora jest de facto drozsza od sacharozy. Dlaczego branie sacharozy po treningu nie jest zalecane (wnioskuje, ze nie jest skoro nikt jej nie poleca)? Miod - 30% glukoza, 40% fruktoza, reszta inne cukry, witaminy i inne dobrodziejstwa Sacharoza - 50% glukoza, 50% fruktoza "Glukoza spozywcza" - 100% glukozy Proces hydrolizy sachorozy do [...]
[...] Ktory z podanych wyzej węglowodanów najbardziej nadaje sie po trenigu. lub ktore polączenie lepiej zastosować. Wydawać by sie moglo, ze względu na indeks glikemiczny, że fruktoza odpada (za maly), sacharoza ma trochę większy, najwyższy maltodekstryna i platki kukurydziane (oba podobne). Teoria teorią, ale jak to będzie w praktyce ? bo poza [...]
[...] wysiłków. Skład preparatu został wzbogacony składnikami energetycznymi oraz MCT. Wartość energetyczna: 173 kcal/ 729 kJ Białka 2 g Węglowodany w tym: 30 g dekstroza 15 g fruktoza 5 g sacharoza 4 g maltodekstryna 6 g Tłuszcz (w formie MCT) 5 g MCT 5000 mg Tauryna 1500 mg L-Carnityna 500 mg Witamina B6 10 mg-500 % *RDA *RDA - procent realizacji [...]
[...] wysiłków. Skład preparatu został wzbogacony składnikami energetycznymi oraz MCT. Wartość energetyczna: 173 kcal/ 729 kJ Białka 2 g Węglowodany w tym: 30 g dekstroza 15 g fruktoza 5 g sacharoza 4 g maltodekstryna 6 g Tłuszcz (w formie MCT) 5 g MCT 5000 mg Tauryna 1500 mg L-Carnityna 500 mg Witamina B6 10 mg-500 % *RDA *RDA - procent realizacji [...]
[...] najbardziej wrażliwych żołądków. Ten koncentrat napoju izotonicznego zawiera cztery rodzaje węglowodanów, wchłaniane przez organizm z różnymi prędkościami:(maltodekstryna, fruktoza, sacharoza, dekstroza). Takie połączenie zapewnia ciągłe dostarczanie energii. Jego neutralny smak i neutralne pH pomagają uniknąć nadmiernej kwasowości. Isostar [...]
[...] jeśli to zrobi, będzie to mniej niebezpieczne niż zjedzenie kilku uncji cukru. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. [...]
Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]